Vuodesta 1961 Keravalla – paikkakunnan ensimmäinen

Keravalla, Tuusulassa tai Järvenpäässä ei ollut yhtään asianajotoimistoa, kun Erhard ’Eetu’ Galle perusti oman toimistonsa Keravalle HOKin taloon lokakuussa 1961. Reippaalta tennis- ja musiikkimieheltä toimisto siirtyi Jaakko Hirvoselle vuonna 1996 ja häneltä edelleen nykyiselle yrittäjälle Elina Hirvoselle 2000-luvun alussa.

 

Ennen asianajouransa alkua, oikeustieteen opintojen loppuvaiheessa 1956 Erhard Galle harjoitteli lakimaailmaa poliisin univormussa nuorempana konstaapelina Helsingin Poliisilaitoksen liikennetoimistossa, jossa ensin toimi partioissa, mutta pian kuulustelijana. Vuonna 1957 hän oli ylennyt vs. komisarioksi. Saatuaan lakimiehen paperit 1958, hän tarvitsi nimismiehen viran ja soitti Uudenmaan läänin poliisitarkastajalle.

 

Kihlakunnanoikeudessa oli parhaillaan talvikäräjät ja syyttäjälle tarvittiin sijainen, niinpä poliisitarkastaja vastasi puhelinsoittoon: ”Helkkarin hyvä, että soitit, huomenna Tuusulaan.” Tuusulalla tarkoitettiin Keravaa, jossa Tuusulan käräjät istuttiin. 

 

Erhard Galle lähti Keravalle seuraavana päivänä. Hän kuvailee saapumista Keravalle: ”Katselin keskellä kylää ympärilleni ja ihmettelin, että onpas tuppukylä.”

 

’Eetusta’ tuli Tuusulan piirin ensimmäinen apulaisnimismies ja virallinen syyttäjä. Hän hoiti virallisen syyttäjän virkaa kolmen vuoden ajan hoitaen noin 4000 juttua – ja silloin tällöin nimismiehen ja pormestarin virkaa. Samanaikaisesti hän auskultoi Hyvinkäällä.

 

Alueen ainoa asianajotoimisto yli kymmenen vuoden ajan

 

Saatuaan varatuomarin arvon Erhard Galle näki asianajajotoimistojen puuttuvan alueelta ja perusti sellaisen Keravalle HOK:n taloon osoitteeseen Tuusulantie 17, suurin piirtein nykyistä Kauppakeskus Karusellia vastapäätä. Vuonna 1974 toimisto siirtyi Puuvalonaukiolle Kestiseuran talon toiseen kerrokseen, osoitteeseen Kauppakaari 4.

 

Kun Gallen toimisto perustettiin Keravalle 1961, lakiasioita hoitivat Keravalla asioitsijat Ilmari Saarnio ja Onni Ruusunen sekä Järvenpäässä Oiva Uusikivi. He eivät olleet lakimiehiä, mutta pärjäsivät ahkerina ihmisinä hyvin.

 

Gallen toimisto oli vuodesta 1961 vuoteen 1972 ainoa varsinainen asianajotoimisto Keski-Uudellamaalla. Vuonna 1972 Raimo Wahlberg perusti asianajotoimiston toisen henkilön kanssa Keravalle ja vuonna 1975 Yrjö Vihermä Järvenpäähän. 

 

Asianajotoimisto E. Gallessa ovat palvelleet mm. Sulo Kilpiö, josta tuli sittemmin Varkauden pitkäaikainen kaupunginjohtaja, Matti Wuori, josta tuli helsinkiläinen asianajaja, Greenpeace-järjestön puheenjohtaja ja Vihreiden edustaja europarlamentissa, Markku Hiltunen, josta tuli varatuomari ja nimismies, Martti Kurri, josta tuli hovioikeudenneuvos Kouvolan hovioikeuteen sekä Esa Hakala, josta tuli varatuomari ja Helsingin hovioikeuden asessori.

HOKfasadi2000px.jpg

Asianajotoimisto aloitti toimintansa tässä HOKin rakennuksessa osoitteessa Tuusulantie 17, huom. vihreät merkinnät.

Eetu-50vee.jpg

Erhard Gallen ajan toimenkuva

 

Ensimmäisenä parina kymmenenä vuotena Asianajotoimisto E. Galle hoiti kaikenlaisia oikeudenkäyntejä ja asianajotehtäviä erityisesti valikoimatta. Erilaisia töitä oli paljon – oikeudessa hoidettavia avioeroja, velkomuksia, muita kanteita ja rikosjuttuja hoidettiin useita tuhansia. Lisäksi oli paljon erilaisia asiakirjojen laatimisia ja pesänselvitysasioita sekä perunkirjoituksia, lainhuutoja ym. 

 

Viimeisinä 15 vuotena toimisto keskittyi etupäässä konkurssiasioihin, joita hoidettiin satoja. Erhard Galle kirjoitti aiheesta alan julkaisuihin ja piti esitelmiä.  

EetuJaJaakko.jpg

Erhard Galle ja hänen työnsä jatkaja, asianajaja Jaakko Hirvonen.

Toimisto siirtyi Hirvosille

 

Jyväskylässä lakiasioita hoitanut Jaakko Hirvonen tapasi Erhard Gallen perinteisillä asianajopäivillä Aulangolla 1980-luvun lopulla. Musiikki yhdisti miehiä ja he ystävystyivät välittömästi alkaen soittaa yhdessä jazzia esiintymislavalla esiintyvän bändin ollessa tauolla. Mukaan tuli kolmas asianajaja soittaen trumpettia. Hän oli Olli Ruokonen, joka myöhemmin perusti asianajajien oman big bändin nimeltä AdvoJazz.

 

Vuonna 1995 Erhard Galle oli siirtymässä eläkkeelle ja oli kutsunut Jaakko Hirvosen läksiäisiinsä Keravan Lapilan kartanolle. Gallen toimiston jatkaminen tuli puheeksi läksiäisissä ja vielä samana syksynä Erhard Galle otti asian puheeksi uudelleen. Jaakko Hirvonen kypsyi ajatukseen, ja hänen päätökseensä ostaa toimisto Keravalta vaikutti myös se, että hänen tuleva vaimonsa Elina Hirvonen asui Hyvinkäällä ja toimi asianajajana Helsingissä. 

Esisopimus kaupasta allekirjoitettiin 28.12.1995 ja toiminta Hirvosen omistuksessa alkoi 1.3.1996. Toimiston lopulliseksi nimeksi tuli Asianajotoimisto E. Galle, seur. Oy.

Sukupolvenvaihdoksen aikoihin lakimaailmaan tuli juuri paljon muutoksia. Koko oikeudenkäyntimenettelyä oli uudistettu sekä siviili- että rikosprosessissa. Suomen liittyminen Euroopan Unioniin toi lainsäädäntöön omat muutoksensa. 

Kasvava lainsäädäntötulva, koveneva kilpailu alalla ja toimistojen koon kasvu edellytti asianajajilta erikoistumista tiettyjen oikeusalojen osaamiseen, jotta pysyisi kilpailussa mukana. 

fElinaJaViva2000px.jpg
Advo Jazz.jpg

Nykyisin Asianajotoimisto Gallen yrittäjä on asianajaja Elina Hirvonen.

Uuden ajan Galle

 

Jaakko Hirvonen menehtyi äkillisesti vuonna 2002. Tuolloin yritys siirtyi hänen vaimolleen, asianajaja Elina Hirvoselle, joka oli toiminut sitä ennen asianajotoimistossa Helsingissä.

 

Yritys toimi Kauppakaari 4:ssä vuoteen 2018, jonka jälkeen se on ottanut asiakkaita vastaan Sampolan liiketalossa yhteisissä tiloissa Tilitoimisto eProfit Oy:n ja Päivi Virtasen kanssa.

 

Yrityksen siirtymistä Elina Hirvoselle helpotti se, että yrityksessä jo tuolloin töissä ollut Jaakko Vähäpassi tunsi vireillä olevat jutut ja asiakkaat. Henkilökuntaan kuuluvat nykyään myös varatuomari Saidi Backman ja asianajosihteeri Pipsa Huttunen.

 

Nykyisin Asianajotoimisto Gallen toimialaan kuuluu yleisjuridiikka, pk-yritysten lakiasiat, perintöoikeus, konkurssipesät, kiinteistöriidat sekä erilaiset sopimusasiat. 

 

– Työ ei suinkaan ole pelkästään riitojen ratkomista ja konflikteja. On paljon tulevaisuuteen suuntaavia toimeksiantoja, kuten erilaisia sopimus- ja kauppa-asioita, yritysten perustamista jne., asianajaja Elina Hirvonen toteaa.

 

– Ala on jatkuvassa muutoksessa. Teknologia kehittyy ja lait muuttuvat. Asianajajilla on pakollinen, vuosittainen kouluttautumisvelvoite ja lisäkoulutusta hankitaan jatkuvasti. 

 

Sovittelu lisääntynyt

 

– Riita-asioiden sovittelu on lisääntynyt huomattavasti, mikä on erittäin hyvä asia. Sovittelussa pyritään löytämään kompromissia ilman laajamittaista oikeudenkäyntiä. Oikeudenkäyntikulut ja kuluriskit ovat kasvaneet ja oikeudenkäynnit pitkittyneet. Sovittelu johtaa monesti kokonaisuutena asiakkaan kannalta parhaaseen lopputulokseen, Elina Hirvonen toteaa.

 

– Asianajotoimistot pyrkivät kasaantumaan suurin kasvukeskuksiin, mikä alkaa olla jo ongelma. Keravallakaan ei ole enää kuin kolme asianajotoimistoa, kun aiemmin niitä oli 6–7.

 

Asianajajat ovat aina juristeja, mutta kaikki juristit eivät ole asianajajia. Nykyisin joka seitsemäs lakimies on asianajaja.

 

Talouskriisit ovat yleensä lisänneet lakitoimistojen työmäärää, mutta koronaepidemia alkaen keväällä 2020 aiheutti hetkellisen toimeksiantojen vähenemisen. Toinen poikkeusajan vaikutus oli käsittelyaikojen piteneminen. Korona-aika kuitenkin joudutti tietotekniikan laajamittaisempaan käyttöönottoa ja etäyhteyksien käyttöönottoa, ja useat korona-ajan työtavat tulivat jäädäkseen.

 

Asianajotoimisto Galle on aina ollut musikaalinen toimisto. Erhard Galle soitti pianoa, Jaakko Hirvonen lauloi ja soitti pianoa sekä kitaraa ja nykyinen yrittäjä Elina Hirvonen soittaa trumpettia. Elina soittaa myös AdvoJazzissa.

GalleKarikatyyri.jpg